Hennepzaadolie

Hennepzaadolie bron van essentiële vetzuren

Hennepzaadolie is een volwaardige voedingsbron en wordt zodanig als supplement gebruikt in ons huidige dieet. Het wordt al eeuwenlang gebruikt wordt. En dat is niet vreemd, want hennepzaadolie bevat vitaminen, de 8 essentiële aminozuren en de vetzuren 3 en 6 (ook wel omega genoemd) in de juiste verhouding.

Wat is Hennepzaadolie precies?

Hennepzaadolie is een natuurproduct. Het wordt koudgeperst uit de zaden van de hennepplant. Meestal wordt de olie gebruikt als extra toevoeging in het dieet, maar het is ook uiterst geschikt om bijvoorbeeld een saladedressing van te maken. Hennepzaadolie smaakt wat naar hazelnoten. Het geeft de dressing dus een hartige smaak. Heerlijk in combinatie met ander noten en/of pitten.

Het is geen drug

Mensen die nog niet bekend zijn met hennepzaadolie en er voor het eerst van horen, denken vaak direct aan hennep als drug. Ze zijn bang dat er THC in zit en laten hennepzaadolie voor wat het is. Zonde, want hennepzaadolie heeft niets met de drugs te maken. Er zijn dan ook geen onverwachte bijwerkingen na gebruik ervan.

Wat zijn vetzuren?

Er zijn twee soorten vetzuren.

  1. Niet essentiële vetzuren: Dit zijn vetzuren die het lichaam kan aanmaken op voorwaarde dat alle benodigde essentiële vetzuren in de juiste verhouding en hoeveelheid aanwezig zijn in het lichaam.
  2. Essentiële vetzuren: Deze vetzuren worden niet door het lichaam zelf aangemaakt en moeten dus van buitenaf ons lichaam in komen.

Wat zijn precies de essentiële vetzuren?

De essentiële vetzuren worden ook wel omega genoemd. Denk hierbij aan:
Omega 3 vetzuur = ALA = Alpha Linoleenzuur
Omega 6 vetzuur = LA = Linozuur
Wanneer deze twee vetzuren voldoende aanwezig zijn in het lichaam, kan het lichaam zelf beslissen naar welk vetzuur het de omega omzet. Het lichaam kan de vetzuren omzetten naar GLA, DHLA, AA, EPA of DHA.

Het belang van vitamine E

Bio Hennepzaadolie bevat als ingrediënt een grote hoeveelheid (66mg) vitamine E . Om de omega 3 en 6 vetzuren goed door het lichaam op te laten nemen, moeten er namelijk voldoende vitamine E en carotenen in het lichaam aanwezig zijn. Dit zijn de anti-oxidanten die de omega 3 en 6 in goede conditie houden. En het hebben van meer vitamine E is ook niet slecht. Het verhindert dat het bloed oxideert, wat dan weer betekent dat er minder tot geen bloed aan bloedplaatjes blijft kleven. En dat is fijn, want standaard plakt cholesterol aan de bloedplaatjes. Een toevoeging van bloed is niet goed.

De strijd tussen goede en beschadigde omega 6

De grote vraag die speelt is: waarom geven rood vlees, kip, eieren en vis niet voldoende omega 6 af? Waarom moet dat aangevuld worden? Heel simpel. Omega 3 is extreem hittegevoelig en omega 6 is sterk hittegevoelig. Vlees, vis en eieren worden door de meeste mensen warm gegeten. Door het verhitten van de producten verdwijnen veel onbewerkte, onverhitte essentiële vetzuren. Doordat deze omega’s verloren gaan, komen er te weinig vetzuren binnen via onze eigen voeding. Maar het lichaam heeft de vetzuren toch nodig en zal steeds blijven proberen om deze voedingstoffen te gebruiken. Het lichaam gebruikt dan de ‘beschadigde’ omega 6 uit het verwarmde eten. Als het niet over het beste beschikt, pakt het de daaropvolgende beste voedingsstof. Het lichaam pakt in plaats van omega 6 transvetten of EFA derivaten of omega 9. Op zich slim van het lichaam, alleen deze voedingstoffen zorgen niet voor een maximale aanvoer van zuurstof in de cellen en daarom bieden ze ook geen bescherming aan cellen en weefsels.

Het gaat juist om de verhouding Omega 3 en 6

Men denkt dat we makkelijker en meer omega 6 binnenkrijgen dan omega 3. Dit klopt niet helemaal. Toch wordt door veel mensen nog steeds gefocust op omega 3, door het slikken van visolie- of krilloliecapsules. Natuurlijk kan dit een waardevolle toevoeging zijn, maar het is belangrijk niet te vergeten dat het lichaam zowel omega 3 en 6 nodig heeft. In hennepzaadolie zit de juiste hoeveelheid omega 3 en 6 in de meest ideale verhouding voor het lichaam. En het is makkelijk te gebruiken in de dagelijkse voeding.
Het lichaam bestaat uit miljarden cellen. De vitaliteit van elke cel is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit en bescherming van celwanden. De kwaliteit van deze bescherming wordt mede bepaald door de aanwezigheid van omega 3 en 6. Gezonde celwanden hebben goed werkende zuurstofvangers. Die transporteren het zuurstof vanuit het bloed naar de cellen. Als het ware trekken ze zuurstof aan. Zo zorgen de zuurstofvangers ervoor dat de cel niet gaat degenereren. Cellen die onvoldoende zuurstof hebben, proberen namelijk te overleven op koolhydraten. Dit kan de oorzaak zijn van een ernstige ziekte.

Hennepzaadolie is belangrijk voor het lichaam

Hennepzaadolie bevat alle essentiële eiwitbouwstenen voor het lichaam en is vrij van cholesterol. Het product wordt door vegetariërs en veganisten vaak gebruikt als vervanging van vlees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.hennepolie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 3064 reviews.
Scroll naar top